Stravenka roku 2024 má hodnotu 211 Kč

Stravenka roku 2024 má hodnotu 211 Kč

Czech Republic

EDENRED CARD versus stravovací paušál

9. 1. 2024

Porovnejte si oba dva systémy

Ukážete, že vám záleží na duševní i fyzické pohodě

Výzkumy opakovaně potvrzují, že pravidelná teplá strava prospívá lidskému zdraví, a navíc také zvyšuje produktivitu zaměstnanců. Nejúčinnějším nástrojem v motivaci zaměstnanců k pravidelnému stravování jsou podle průzkumů stravenky, respektive stravovací benefity. Bezmála polovina dotázaných strávníků by bez nich chodila na kvalitní teplý oběd méně často. Podobná část strávníků také uvádí, že si díky stravenkám dopřává kvalitnější a zdravější jídla. 74 % Čechů by zvýšilo kvalitu jídla, kdyby byla hodnota stravenky dvojnásobná, 69 % by mohlo mít oběd za stravenku každý den aniž by cokoliv dopláceli. 46 % strávníků díky stravenkám jí lépe (vyváženěji), 50 % uvádí jako benefit stravenek méně stresu.

U vašich zaměstnanců budete vidět

Příspěvek na stravování zaměstnancům ukazuje, že jejich zaměstnavatelé k nim nejsou lhostejní a že se aktivně zajímají a pečují o jejich zdraví. To si připomenou při každé platbě stravenkou či stravenkovou kartou. Stravenkový paušál je naproti tomu pouhá sleva na dani, na kterou zaměstnanci brzy zapomenou a kterou budou během několika málo měsíců od zavedení vnímat jen jako součást platu. I z toho důvodu více než 2 z 5 personalistů stravenkový paušál vůbec nevnímají jako zaměstnanecký benefit, ale pouze jako nástroj pro optimalizaci výdajů.

Získáte konkurenční výhodu při náboru

Stravenky jsou mezi zaměstnanci vedle dovolené navíc a třináctého platu vnímány jako jeden z nejpopulárnějších benefitů. Jako důležité je označuje hned 93 procent dotázaných zaměstnanců. Jsou tak jedním z prvních kritérií, kterými se zaměstnanci při procházení pracovních inzerátů řídí. Podobně stravenky vnímají i personalisté. Ti je v 92 procentech případů označili jako atraktivní zaměstnanecký benefit, v 77 % dokonce jako nejatraktivnější.

Podpoříte zaměstnance přesně tam, kde to má smysl

Stravenky jsou účelově vázané. Díky tomu můžete vždy mít jistotu, že příspěvek na stravování bude skutečně využitý na nákup jídla a na rozdíl od stravenkového paušálu nehrozí jeho zneužití, například na nákup alkoholu nebo tabákových výrobků. Účelem příspěvku na stravovaní je motivace zaměstnance ke zdravému životnímu stylu, ze kterého nakonec těží všichni. Ostatně právě proto je podpora zaměstnaneckého stravování populární již od počátku 20. století. Průzkum mezi držiteli našich stravenkových karet nám potvrdil, že téměř tři čtvrtiny z nich stravenky využívají k platbě za oběd v restauracích, téměř 88 % si s nimi kupuje jídlo do práce, 89 % s nimi pořizuje suroviny na přípravu jídla do práce a hned 93 % s nimi nakupuje jídlo pro rodinu. Podle průzkumu Institutu klinické a experimentální medicíny bude naopak 75 % prostředků z „paušálu“ použito na úhradu dluhů.

Cashback za platby v obchodech a restauracích

V rámci věrnostního programu Edenred mohou zaměstnanci obědvat a nakupovat potraviny výhodněji. Při platbě stravenkovou kartou Edenred ve vybraných restauracích a obchodech totiž získají část peněz zpět.

Edenred Card

Všechny zaměstnanecké benefity na jedné kartě. Nejen stravné, ale také volnočasové benefity, které vám umožní platit za sport, kulturu, zdraví, vzdělávání a cestování. Volnočasové benefity považuje za důležité 78,5 % zaměstnanců.

Získáte extra výhody navíc

Ve spolupráci s partnerskými provozovnami a e-shopy pravidelně připravujeme akční nabídky na nákup zboží a služeb za zvýhodněných podmínek. Zaměstnancům tak přinášíme další možnosti, jak se stravenkovou kartou získat více. Více informací najdete ZDE.

Uplatníte zvýhodněné tankovaní na čerpacích stanicích ORLEN Benzina

Zaměstnancům využívajícím stravenkové karty Edenred nabízíme speciální tankovací kartu, díky které získají slevu na pohonné hmoty v síti čerpacích stanic ORLEN Benzina po cele České republice. Benzina Tankartu od Edenred si mohou objednat pro sebe i dalšího člena rodiny. Více informací najdete ZDE.

Edenred Wellbeing – Pro radost z práce a života každý den

Wellbeing a vyváženost osobního a pracovního života jsou momentálně v centru pozornosti většiny personalistů. Celosvětové trendy, inspirace a zkušenosti vám přinese Edenred Wellbeing blog spolu se stejnojmenným podcastem. Díky širokému spektru tipů a triků připravených našimi partnery a odborníky můžete principy wellbeingu ve svých firmách implementovat snadněji. Více informací ZDE.

Snadněji zvládnete krize

Může se stát, že se vaše společnost dostane do ekonomické situace, ve které bude nucena šetřit. Stravenkový paušál v tomto scénáři snižuje vaši flexibilitu upravovat odměňovaní schéma společnosti. Sebrat zaměstnancům „čisté peníze“ z výplaty je zkrátka obtížné a nepopulární. Hodnotu stravenek můžete naopak jednoduše regulovat dle svých aktuálních potřeb a možností.

Pomůžete i zaměstnancům se sociálním hendikepem

Stravenka zabezpečuje zaměstnanci pravidelnou denní stravu i v případě, že čelí exekuci. Stravenkový paušál je naproti tomu postižitelný exekutorem. Zaměstnavatel tak má v případě stravenky zajištěno, že zaměstnanec používá benefit na stravování.

Vaši zaměstnanci si dopřejí jídla z restaurací a kantýn

Čím méně zaměstnanců bude dostávat stravenky, tím méně jich bude chodit na oběd do restauraci a kantýn, aby ušetřili peníze. Lidé, kteří mají stravenky, obědvají v restauraci téměř dvakrát častěji než ti, kteří místo nich mají hotovost v podobě paušálu (53 % vs. 29 %). Stravenkový paušál tak významně ohrožuje citlivou ekonomiku celého segmentu pohostinství, což může vést k zavírání podniků a zdražování.

Další články

Stravenka roku 2024 má hodnotu 211 Kč

Dopřejte vašim zaměstnancům plnohodnotný oběd za jednu stravenku.

Číst více21. 12. 2023

Nový vzhled stravenek Ticket Restaurant od 1. 10. 2023

Dovolujeme si vás informovat, že od 1. 10. 2023 začneme vydávat stravenky Ticket Restaurant v novém designu pro rok 2024.

Číst více22. 9. 2023

Změřte wellbeing vašich zaměstnanců. Sledujte zaměstnaneckou zkušenost.

Edenred Wellbeing - Staffino

Číst více31. 3. 2023